Duikteam Brandweer Twente in het nieuw

Bron: Borne Boeit.nl 1 oktober 2016

Duikteam Brandweer Twente in het nieuw

NIEUWE AUTO’S EN DUIKUITRUSTINGEN MARKEREN PROMINENTE POSITIE REGIONALE BRANDWEER

In de brandweerkazerne aan De Bieffel in Borne werd vrijdagmiddag een klein feestje gevierd. Reden: de overdracht van twee nieuwe voertuigen die bestemd zijn voor de duikteams van de brandweer in Almelo en Hengelo. Bovendien werden de duikers van beide teams voorzien van de nieuwste duikpakken en een volledig nieuwe uitrusting.

Voor Ben Hesselink, specialist Brandweerzorg van de Brandweer Twente was er dan ook alle reden de loftrompet te steken. “Successen moet je vieren”, zei hij “en dat doen we dan ook vanmiddag. Met een team van vier man zijn we vorig jaar ons zoektraject ingegaan. En omdat het een hogere uitgave dan tweehonderdduizend euro zou worden, waren we verplicht een Europese aanbesteding te houden”, aldus Hesselink. “Uiteindelijk kwamen we uit bij de firma Visser in Leeuwarden, die haar sporen op dit gebied al ruimschoots had verdiend.”

Onnoemelijk trots

Vervolgens was het Ronald Pellewever, sectorhoofd Beheer en Techniek die de sleutels in ontvangst mocht nemen. Hij zei vooral trots te zijn op de mensen van de duikteams die bij de uitvoering van hun taken voortdurend balanceren op de scheidslijn tussen leven en dood. “Haast is geboden, geen situatie is hetzelfde en telkens weer zijn het de passie en de liefde voor hun vak die het verschil maken. Daar ben ik onnoemelijk trots op.”

Op het buitenterrein van de kazerne, waar de twee nieuwe auto’s staan te glimmen, trekken twee duikers vervolgens hun pak aan, oud en nieuw naast elkaar. Zij maken deel uit van een 43-hoofdig duikteam, verdeeld over de kazernes in Almelo en Hengelo. Wat opvalt is het verschil in flexibiliteit, materialen die beter aansluiten en toch veel beweeglijker blijken en de vernuftige details, zoals een riem met loodzakjes die het gewicht van de duikers onder water naar believen zwaarder of lichter kunnen maken.

‘Daar doe je het voor’

De duikploegleider van het duikteam Almelo, René Bosch, ziet het allemaal glimlachend en vol trots aan. “Dit is mooi” zegt de boomlange brandweerman. “Werken met goede materialen is zó belangrijk. Ik ben nu 31 jaar brandweerman, heb diverse specialisaties gevolgd, zoals ook die voor het duikteam. Telkens weer de uitdaging om het binnen de gestelde tijd voor elkaar te krijgen, het slachtoffer levend en wel op de kant te krijgen. Ja, daar doe je het voor.”

Volgens Bosch rukt een duikteam gemiddeld zo’n 25 keer per jaar uit. “Maar we hebben ook wel eens jaren met bijna 50 incidenten gehad. Veelal zijn het auto’s die te water raken, alhoewel we ook steeds vaker met scootmobielen te maken hebben. We besteden enorm veel tijd aan oefenen en het op peil houden van onze goede conditie. Want onder water werken vergt nogal wat. Bovendien, en dat geeft ons echt een landelijke voorsprong, profiteren we enorm van het oefenterrein op de voormalige vliegbasis Twenthe.”

 

Tot slot voor de liefhebbers: de technische specificaties

Beide voertuigen zijn een Mercedes bestelbus van het type Sprinter MB516. Dat betekent een laadvermogen van ruim 5.000 kg, een diesel krachtbron van 160 pk, een volautomatische transmissie en een inschakelbare vierwielaandrijving. Beide zijden van het duikerscompartiment hebben een schuifdeur die voorzien zijn van privacy glas. Daaronder is een automatisch uitschuifbare treeplank aangebracht. Verder zijn de voertuigen uitgevoerd volgens de laatste technieken op het gebied van LED verlichting, elektronica en communicatie. (BM)