Twents onderwaterhuis

De Hengelose Sport Duikers samen met de Twentse Duikvereniging uit Losser begonnen in 1997 met de bouw van het onderwaterhuis “Arcadis”. Deze twee verenigingen hebben samen een stichting opgericht die voor de bouw en tot op de dag van vandaag onderhoud verzorgen van het onderwaterhuis.

Het onderwaterhuis is oorspronkelijk een grote warm water reservoir. Nadat beide verenigen de plannen duidelijk hadden, kon er met de bouw begonnen worden.

Bij het plaatsen van het onderwaterhuis moest er rekening worden gehouden met het bodemprofiel, diepte en oppervlakte. Met behulp van sonar apparatuur werd er in ’t Grasbroek een geschikte plek gevonden.

Nadat de juiste locatie gevonden was, kon het onderwater huis afgezonken worden. Maar om het onderwaterhuis ook beneden te houden moesten er grote ballastkooien geplaatst worden. De vier ballast kooien bestaat uit een metaal gelast framewerk met al een ledig gewicht van 800kg. Dit is natuurlijk niet voldoende om het onderwater huis met een inhoud van ongeveer 19.000 liter. Daarom werden deze ballast kooien ook nog gevuld met grindtegels, hiermee komt het totale gewicht op 20.000kg.

De plaatsing van het onderwater huis is met enige tegenslag door veel verengingsleden, vrijwilligers en sponsoren gelukt. Op 15 mei vond de officiële doop plaatst te Grasbroek . De plaatsing van de navelstreng waar de luchtaanvoer, stroom en communicatie door lopen volgende enkele dagen daarna. Eveneens als het vullen van de ballast bakken.

Al het harde werken leverende een geweldig resultaat op, een bijzonder duik object met de ingang op 11 meter diepte met verse luchttoevoer vanaf de kant. Tevens is er op het “dak” een oefenplatform aanwezig op 5 meter diepte.

Het onderwaterhuis is te bezoeken voor duikers met een 2* brevet in overleg met een van de verenigingen. Aanmelden kan in groepsverband onder vermelding van de buddy paren en duikleider. Het bezoeken van dit unieke duikobject blijft ondanks alle veiligheidsvoorzieningen altijd onder eigen risico!

Aanmelden? Dat kan via de website van het Twents Onderwaterhuis!
Als HSD linken wij alleen direct door naar HTTPS website. Hieraan voldoet deze website helaas nog niet, maar is deze wel eenvoudig te vinden op Google.

You cannot copy content of this page